Kodin 4 tärkeintä paloturvatuotetta

Vuonna 2016 Pelastustoimella oli Suomessa yhteensä 12 063 tulipaloihin liittyvää hälytystehtävää. Valitettavan usein tulipalojen syttymiseen liittyy huolimattomuutta tai varomattomuutta. Moni tulipalo olisikin estettävissä ennakoinnilla. Paloturvallinen koti koostuu asianmukaisen varovaisuuden lisäksi laadukkaista paloturvatuotteista.

Kodin tärkeimmät paloturvatuotteet

Jokaisesta kodista tulisi löytyä laadukkaat paloturvatuotteet ja -laitteet. Ne auttavat paitsi orastavan tulipalon havaitsemisessa myös ensisammutuksen tekemisessä. Paloturvallisen kodin tärkeimpiä paloturvatuotteita ovat erilaiset varoittimet, sammutuspeite ja palosammutin.

Palovaroitin
Laissa on määrätty, että kaikissa kodeissa täytyy olla vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Suomen Pelastusalan Keskujärjestö (SPEK) suosittelee, että palovaroittimia löytyisi kodin kaikista makuuhuoneista ja lisäksi eteisestä. Jos talossa on useampia kerroksia, sijoitetaan yksi palovaroitin myös portaikon yläpuolelle. Myös autotallista olisi hyvä löytyä palovaroitin. Palovaroitin asennetaan aina kattoon.

Vain toimiva palovaroitin hälyttää hädän hetkellä. Tämän vuoksi palovaroittimen toimintakunto tulee testata säännöllisesti. Hyvä nyrkkisääntö on painaa varoittimen testausnappia kerran kuussa. Tarvittaessa paristo tulee myös vaihtaa.

Häkävaroitin
Häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta, mutta tuo huomattavaa lisäsuojaa – etenkin sellaisissa kodeissa ja kiinteistöissä, joissa on käytössä tulisija (takka, kaasu- tai puuhella jne.). Häkävaroitin asennetaan joko kattoon tai seinään: laitekohtainen asennusohje on hyvä tarkistaa tuotepakkauksesta. Häkävaroitin pitää myös muistaa uusia, sillä se vanhenee 3–5 vuodessa.

Sammutuspeite
Sammutuspeite on tehokas alkusammutusväline, joka pitäisi löytyä ainakin kodin keittiöstä – olipa kyseessä sitten omakotitalo, kerrostalo tai vaikkapa vapaa-ajan asunto. Sammutuspeite on yksinkertaisesti paras apu esimerkiksi hellapalon taltuttamisessa, sillä se tukahduttaa palon.

Kaiken lisäksi sammutuspeitteisiin on nykyään tarjolla jos jonkinlaisia design-kuoseja, joista varmasti löytyy kodin sisustukseen sopiva yksilö. Sammutuspeitteen sijoittamisessa on kuitenkin syytä painottaa ulkonäköasioiden sijaan saatavuutta: vahingon sattuessa peitteeseen pitäisi päästä nopeasti ja helposti käsiksi.

Palosammutin
Omakotitaloissa tulisi olla, riippuen asunnon koosta, yhdestä kahteen käsikäyttöistä palosammutinta. Palosammuttimia on kahdenlaisia, nestesammuttimia (tunnetaan myös nimellä vaahtosammutin) ja jauhesammuttimia. Sammutinteho on kummassakin sammutintyypissä hyvin pitkälti samanlainen. Nestesammuttimet ovat kuitenkin nykyään ehkä hieman suositumpia – neste ei sotke samalla tapaa kuin jauhe.

Sammutin tulee sijoittaa niin, että se on helposti saatavilla. Kaksikerroksissa taloissa sammutin olisi hyvä löytyä kummastakin kerroksesta. Palosammuttimen hankkimisen lisäksi sitä on syytä opetella käyttämään, jotta homma toimii tosipaikan tullen.

 kodin paloturvatuotteet

Laadukkaat paloturvatuotteet – halpa henkivakuutus

Paloturvallisen kodin vaatimat paloturvatuotteet ovat tulipalon sattuessa korvaamattoman arvokkaita. Siihen nähden kodin kaikkien paloturvatuotteiden yhteenlaskettu hintalappu ei ole oikeastaan yhtään mitään. Jos kodin paloturvallisuudessa laitetaan kaikki kerralla kuntoon, selvitään yleensä alle 200 euron panostuksilla – riippuen tietenkin hieman asuntotyypistä ja asunnon koosta.

Paloturvallinen koti – muistilista

1. Muista asianmukainen varovaisuus sähkölaitteiden, tulisijojen ja kynttilöiden kanssa.
2. Huolehdi, että kodistasi löytyy riittävä määrä oikein sijoitettuja palo- ja häkävaroittimia.
3. Testaa palovaroitin säännöllisesti, esim. kuukausittain.
4. Sijoita sammutinpeite keittiöön hellan lähistölle.
5. Hanki omakotitaloon palosammutin.
6. Opettele koko perheen voimin sammutusvälineiden käyttöä ja pelastautumista.

Tule käymään GasPointilla, niin laitetaan yhdessä kotisi paloturvallisuus kuntoon. Valikoimastamme löydät kaikki tarvittavat kodin paloturvatuotteet. Neuvomme lisäksi tuotteiden asennuksessa, käyttöönotossa ja kaikessa kodin paloturvallisuuteen liittyvässä. Tervetuloa!