Nestekaasulaitteet ja -järjestelmät kevätkuntoon

Kesän lähestyessä mökeillä, veneissä ja asuntovaunuissa käytettävien nestekaasulaitteiden tarkistaminen on taas ajankohtaista. Lue lisää, niin kerromme, miten tarkastuksen voi tehdä itse ja milloin on syytä tuoda laite huoltoliikkeeseen.

Tarkastus ja huolto varmistavat nestekaasulaitteen turvallisuuden

Nestekaasulla toimivien laitteiden käyttö alkaa pian pitkän ja runsaslumisen talven jälkeen. Nestekaasulla toimivat tyypillisesti grillit, liedet, jääkaapit, erilaiset lämmittimet sekä valot. Useimmiten nestekaasulaitteet ovat talven aikana olleet pois käytöstä puolen vuoden ajan, joten turvallisuuden varmistamiseksi niiden kunto kannattaa käydä huolellisesti läpi ennen käyttöönottoa keväällä.

Nestekaasulaitteet ovat turvallisia, kun ne ovat kunnossa ja niitä käytetään ohjeen mukaan. Jos huolto laiminlyödään, on vaarana kaasuvuoto, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon. Vahingoilta välttymisen lisäksi säännöllisellä huollolla saadaan myös jatkettua nestekaasulaitteiden käyttöikää.

Miten nestekaasulaite tarkastetaan?

Ensimmäiseksi kannattaa vilkaista nestekaasulaitteen kaasuletkua. Taivuttele sitä samaan tapaan kuin polkupyörän rengasta ja katso, näkyykö pinnassa murtumia. Hyvä keino löytää mahdolliset vuotokohdat on sivellä letkun pintaan saippuavettä. Jos vesi kuplii jostain kohtaa kaasuhanan ollessa auki, letkussa on vuoto. Tarkista myös kaasupullon letku erikseen samalla tavalla ja varmista kaasupullon liitoskohtien tiiviys.

Veneissä nestekaasulaitteet ovat yleensä asennettuina paikoilleen niin, että letkuja on hankalampi tarkistaa ja vaihtaa. Helpoin tapa varmistaa laitteiden kunto on ammattilaisen suorittama koeponnistus. Tervetuloa siis nestekaasulaitteesi kera luoksemme tänne Vasarakadulle!

Nestekaasulaitteista lähtevä outo, kitkerä haju on aina selkeä syy tuoda laite huoltoon tai vähintäänkin ottaa yhteyttä huoltoon. Haju on hyvin todennäköisesti merkki siitä, että laitteen liekki palaa huonosti ja palaessaan huonosti se tuottaa häkää.

Erityisesti nestekaasulla toimivat jääkaapit on järkevää tuoda ennen käyttöönottoa huoltoon, jotta mahdollinen korjaustarve huomataan ajoissa ennen kuin jääkaapin pitää olla käyttövalmiudessa. Jos vika huomataan vasta päivää tai paria ennen kuin laite on saatava käyttöön, huoltoa ei välttämättä enää ehditä tekemään. Poltin on jääkaappien kohdalla yleisin syy vikoihin. Huollossa laite tarkastetaan, poltin tai suutin vaihdetaan tarvittaessa ja laite koekäytetään toiminnan varmistamiseksi.

Nestekaasulaitteiden huoltoon vaaditaan Tukesin hyväksyntä

Nestekaasulaitteiden valmistajat suosittelevat yleensä käyttämään laitteita huollossa joka vuosi. Suomessa nestekaasulaitteita saavat huoltaa ja korjata vain valtuutetut huoltoliikkeet, jotka ovat Tukesin hyväksymiä.

Huolto- ja korjaustoimenpiteen tekijöiden täytyy olla ammatillisesti päteviä kaasuasentajia. A-pätevyys oikeuttaa huoltamaan mitä tahansa nestekaasulaitteistoja ja C-pätevyys laitteistoja, joiden yhteinen nimellinen polttoaineteho on enintään 1200 kW. Kaikki valtuutetut toimijat löytyvät Tukesin rekisteristä.

Meillä GasPointilla nestekaasulaitteiden huollosta vastaa Tukesin luvan saanut oma nestekaasuvalvojamme, joka voi allekirjoittaa nestekaasulaitteiden tarkastustodistukset. Myymme myös nestekaasutuotteita ja niihin tarvittavia varaosia sekä yrityksille että yksityisille.

Tutustu tuotteisiin tarkemmin sivuillamme »

Kun tarvitset nestekaasulaitteiden asennusta tai huoltoa kotonasi, mökilläsi tai vaikka veneelläsi, ota yhteyttä meihin ja pyydä tarjous.

Ota yhteyttä »