Kaksi 11 kilon nestekaasupulloa pitävät karavaanarin omatoimisena, grillin kuumana ja jääkaapin kylmänä – usean viikon ajan. Nestekaasun käyttöön liittyy kuitenkin muutama huolto- ja turvallisuustoimenpide, joista jokaisen tulisi olla tietoisia.
Matkailuauton ja asuntovaunun keväiset huoltotoimenpiteet
Kesä ja kärpäset ovat taas miltei oven takana, joten myös auringossa lämmennyt asfalttitie aloittaa seireenisen kutsunsa karavaanareille. Ennen uusiin seikkailuihin ajamista on kuitenkin syytä varmistaa, että kulkupeli toimii odotusten mukaisesti. Kevät onkin yleensä kiireistä aikaa matkailuajoneuvojen vuosihuoltojen parissa.
Osan huoltotoimenpiteistä, kuten perussiivouksen, voi toteuttaa itse, mutta jotkut työtehtävät tulee yksinkertaisesti jättää ammattilaiselle. Yksi tällaisista on ajoneuvon nestekaasuverkoston koeponnistus eli tiiveyskoe, jonka voi tehdä vain Tukesin valtuuttama tekijä.
Matkailuajoneuvon nestekaasuverkon koeponnistus
Kaasujärjestelmän koeponnistus tulee suorittaa vuoden tai kahden välein, sillä kuluneet letkut ja vuotavat liitokset aiheuttavat mahdollisen kaasuvuodon vaaran. Paras ajankohta koeponnistukselle on yleensä kylmän talvikauden jälkeen, jolloin laitteet ovat olleet vähäisellä käytöllä ja kunnon heikkenemistä ei ole havaittu.
Kaiken toimiessa kuten pitää, on matkailuajoneuvon koeponnistus perin simppeli toimenpide. Tarkistus aloitetaan kiinnittämällä nestekaasupullon sijasta letkun päähän pumppu, jonka avulla putkisto koeponnistetaan mahdollisten vuotojen havaitsemiseksi. Jos järjestelmästä löydetään vuotokohtia, tehdään koeponnistus jokaiselle runkolinjalle erikseen.
Matkailuajoneuvon koeponnistukseen kuuluu myös kaasulla toimivien laitteiden koekäyttö ja toimintakunnon tarkastaminen. Tarvittaessa laitteiden polttimot puhdistetaan huollon yhteydessä. Koeponnistuksen jälkeen voit olla varma, että kaasuverkosto ja sen laitteet ovat kunnossa tulevia kesän ja syksyn kilometrejä varten.
Turvallisesti tien päällä
Vaikka nestekaasun käyttäminen matkailuajoneuvossa on turvallista, huolimattomaksi ei kuitenkaan kannata heittäytyä. Nestekaasu on nimittäin helposti syttyvää ja suurempi määrä voi syttyessään palaa räjähdysmäisesti. Onnettomuus on helposti vältettävissä, kunhan kaasua käyttää huolellisesti, huoltaa laitteet säännöllisesti ja säilyttää kaasupullot sekä -laitteet asianmukaisella tavalla.
Vaikka viranomainen ei valvokaan, onko matkailuajoneuvon kaasuverkoston koeponnistus tehty vuosittain, on se silti oiva toimenpide oman ja muiden turvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi monet karavaanarialueet vaativat, että kyseinen huoltotoimenpide tulee olla tehtynä jokaisessa alueella pysähtyvässä kulkupelissä. Ja jos olet suuntaamassa autolla ulkomaille, tulee kaasuverkoston koeponnistus suorittaa ennen rajan ylittämistä.
Jotta nestekaasun käyttäminen tien päällä olisi viimeisen päälle turvallista, kannattaa matkailuautoon ja asuntovaunuun asentaa palovaroittimen lisäksi häkävaroitin ja kiinnittää erityistä huomiota tilan riittävään ilmanvaihtoon. Palaessaan nestekaasu käyttää nimittäin paljon happea. Jos korvausilmaa on rajallisesti, voi kaasulieden liekki palaa epäpuhtaasti muodostaen vaarallista häkää. Häkävaroitin auttaa havaitsemaan hengenvaarallisen, mutta muuten värittömän, hajuttoman ja mauttoman kaasun kertymisen tilaan.
Kurvaa kulkupelilläsi GasPointille
Meiltä saat matkailuajoneuvojen nestekaasuasennukset, -tuotteet ja -varaosat. Muutostyöt tehdään 30 mbarin nimellispaineelle ja muutostöistä laadimme katsastustodistuksen. Toteutamme myös matkailuajoneuvojen nestekaasuverkostojen huoltotoimenpiteet, kuten koeponnistuksen. Ota yhteyttä, niin sovitaan aika nestekaasujärjestelmän koeponnistukselle tai asentamiselle!