Nestekaasupullon säilytys ja käyttö talvella

Kaasupullon säilytys talvella

Viimeistään siinä vaiheessa, kun talvi alkaa olla kylmimmillään ja terassilla nököttävä kaasugrilli peittyy hankien alle, saattaa yhdelle jos toisellekin tulla mieleen seuraava kysymys: ”Miten kaasupulloa pitäisi säilyttää talvella?” Jatka lukemista ja tiedät vastauksen.

Kaasupullo ja talvi: teräs- vai komposiittipullo?

Meillekin tulee silloin tällöin yksityisasiakkailta kysymyksiä kaasupullon säilytyksestä. Kaasupullojahan löytyy vaikka minkälaisia ja eri kaasulajeille sopivia (meiltäkin löytyy laaja valikoima kaasupulloja), mutta käytännössä näillä kysymyksillä tarkoitetaan yleensä juurikin nestekaasupulloja. Nestekaasupullot ovat useimmille tuttuja grillauksesta, mutta tokihan niitä löytyy myös esimerkiksi kesämökiltä jääkaapin tai lieden yhteydestä. Nestekaasupulloja on olemassa kahdenlaisia, teräksestä ja komposiitista valmistettuja.

Pullotyypin valinnalla on oma merkityksensä niin kaasupullon käyttöön kuin säilytykseenkin. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että teräspullo kestää komposiittipulloa paremmin kylmää ja fyysistä rasitusta, kuten kolhuja. Komposiittipullosta on kylmällä kelillä hankala, tai jopa mahdoton saada kaasua ulos, sillä kylmässä pullon paine pienenee liiaksi. Kylmyys vaikuttaa myös teräspulloon, mutta vaikutus on huomattavasti komposiittiverrokkiaan pienempi. Jos siis ajatuksena on pelkän varastoinnin sijaan myös käyttää kaasupulloa talvella, kannattaa harkita nimenomaan teräspulloa.

Kaasupullon säilytys talvella

Olipa kaasupullo sitten teräksestä tai komposiitista, sen säilytyksessä ja varastoinnissa on hyvä muistaa pari asiaa.

  • Säilytä kaasupulloa suojatussa, mutta hyvin ilmastoidussa tilassa. Säilytystilaksi käy hyvin ulkona sijaitseva, katolla suojattu alue.
  • Säilytä kaasupulloa pystysuorassa ja tukevalla alustalla.
  • Älä säilytä kaasupulloa asuintiloissa, kellarissa tai ullakolla.
  • Älä säilytä kaasupulloa umpinaisessa kaapissa.
  • Älä säilytä kaasupulloa muiden kaasupullojen lähettyvillä (turvaväli vähintään 5 metriä).
  • Mökillä nestekaasulaitteen kaasupullo kannattaa talveksi siirtää ulkotiloihin, jotta kaasu ei vahingon sattuessa vuoda sisätiloihin.
  • Säilytyksen jälkeen on hyvä tarkistaa kaasupullon ja -letkun kunto ennen ensimmäistä käyttökertaa.
  • Kun kaasupullo ei ole käytössä, muista sulkea kaasupullon venttiilit ja varmista, että suojakupu on paikoillaan.

Näitä ohjeita seuraten kaasupullon säilytys onnistuu turvallisesti ja pulloa rasittamatta. Jos tarvitset uuden nestekaasupullon tai jos vanha pullosi kaipaa huoltoa tai täydennystä, ota yhteyttä meihin!