Paloturvatuotteiden huomiointi uudiskohteissa tuo turvaa ja viihtyvyyttä

Kodin paloturvallisuus vaatii asetusten mukaisesti suunnitellun ja rakennetun talon lisäksi riittävän määrän toimivia paloturvatuotteita. Paloturvatuotteet ja niiden sijainnit kannattaa huomioida jo uudiskohteiden suunnitteluvaiheessa.

Kodin paloturvallisuus uudiskohteissa

Ympäriministeriön asetuksessa 848/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta kerrotaan, että rakennusten tulee täyttää käyttötarkoituksensa mukaisesti paloturvallisuudelle asetetut olennaiset tekniset vaatimukset. Vaatimukset tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Kyseisessä asetuksessa käydään läpi eri paloluokkiin määriteltyjen rakennusten paloturvallisuuteen liittyviä määräyksiä. Määräyksissä käsitellään mm. rakenteiden kantavuutta, palo-osastointia, palon kehittymisen rajoittamista, poistumisreittejä ja paloteknisiä laitteistoja. Käytännössä siis kaikista näistä osa-alueista yhdessä koostuu uuden kodin paloturvallisuus.

Kodin paloturvatuotteiden sijoittelu vaatii suunnittelua

Paloturvatuotteiden asiantuntijoina me GasPointilla tartumme mielellämme nimenomaan paloteknisiä laitteistoja koskeviin määräyksiin. Palotekniset laitteistot ja paloturvatuotteet ovat kodin paloturvallisuuden tärkeä osa-alue, joka kuitenkin turhan monesti jätetään suunnittelussa hiukan liian vähälle huomiolle. On ilman muuta selvää, että esimerkiksi palovaroittimia täytyy löytyä asunnosta tietty minimimäärä (lain mukaan yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden), mutta tämä on paloturvatuotteiden osalta vain suunnittelun minimitaso – varaa on paljon parempaankin.

Tässä kohtaa täytyy todeta, että varsinkin uutta taloa rakentavat ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että heillä on nimenomaan mahdollisuus tehdä niitä kuuluisia järkeviä päätöksiä, jotka myöhemmin näkyvät ihan siellä kodin arjessa. Paloturvalaitteiden osalta tämä näkyy esimerkiksi siten, että jos asuntoon on tulossa hyvin korkeita huoneita, niin palovaroittimet asennetaan kattoon jo rakennusvaiheessa – ja kytketään varoittimet samalla suoraan sähköverkkoon. Muuten asennustyö ja säännöllinen paristojen vaihtaminen saattaa mennä hiukan kinkkisemmäksi ja kodin paloturvallisuus vaarantua.

Kun paloturvatuotteet otetaan aidosti huomioon kodin paloturvallisuutta suunniteltaessa, tulee siis varmistettua riittävä mitoitus ja laitteiden käytännöllisyys sekä toimivuus. Eli toisin sanoen paloturvatuotteiden perustehtävä tulee täytettyä, hyvä! Suunnittelulla voidaan kuitenkin vaikuttaa myös asunnon viihtyvyyteen. Esimerkiksi kirkkaanpunainen käsisammutin tai sammutuspeite ei välttämättä ole sellaisenaan se kaikista viehättävin sisustuselementti. Jos suunnitteluvaiheessa vaikkapa sammuttimen paikka on kuitenkin jo huomioitu, voidaan se ikään kuin verhoilla sisustukseen sopivaksi esimerkiksi tekemällä sille sopiva upotus seinään.

Käytännössä paloturvatuotesuunnittelulla päästään eroon siitä monesti esiintyvästä ilmiöstä, että paloturvatuotteet ovat perusarjessa turhankin räikeitä huomion kiinnittäjiä. Hyvin suunnittelemalla voidaan taata sekä käytännöllisyys että ulkonäkö.

Miten sitten ihan tavallinen omakotitaloaan rakennuttava ihmisyksilö voi asiaan vaikuttaa? Suosittelemme keskustelemaan asiasta rakennussuunnittelijan ja/tai rakentajan kanssa ja pyytää, että paloturvatuotteet huomioidaan suunnitelmissa.

– –

Meiltä löydät laadukkaat paloturvatuotteet ja asiantuntevan palvelun. Tervetuloa GasPointille, laitetaan yhdessä kotisi paloturvallisuus kuntoon. Valikoimastamme löydät kaikki tarvittavat kodin paloturvatuotteet. Neuvomme lisäksi tuotteiden asennuksessa, käyttöönotossa ja kaikessa kodin paloturvatuotteisiin liittyvässä. Tervetuloa!