Yksi kevään ja kesän varmimmista merkeistä on karavaanareiden sekä veneilijöiden herääminen talvihorroksestaan. Ei tarvitse olla kovinkaan aurinkoinen kevätpäivä, kun moottoritie on jo riittävän kuuma karavaanarille ja vesistöt riittävän sulana veneilijöille. Niin veneen kuin matkailuajoneuvon kanssa liikkuvien on kuitenkin hyvä varmistua kevään tullen siitä, että kulkupelistä löytyy tarkoitukseensa sopiva ja toimiva sammutin.
Sammutin veneeseen
Käsisammutin on pakollinen sellaisissa veneissä, joissa on mahdollisuus palon syttymiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos veneen perämoottori on teholtaan vähintään 25 kilowattia (34 hv), tai jos siinä on sisämoottori tai liekillä toimiva polttolaite, on veneestä löydyttävä käsisammutin. Käsisammuttimen puuttuminen veneestä on sakon arvoinen rike ja sammuttimien kohdalla sakot on tapana ollut antaa poikkeuksetta.
Veneeseen hankittavan sammuttimen tehovaatimukset ovat osittain venekohtaisia. Useimmiten veneissä käytetään kuitenkin 2 kilon jauhesammutinta. Nestesammuttimia tai hiilidioksidisammuttimia emme suosittele veneeseen hankittavaksi, sillä nestesammuttimen neste voi talviaikaan jäätyä ja toisaalta hiilidioksidisammuttimen hiili puolestaan karata tuulen mukana. Käytännössä veneeseen kannattaa aina hankkia käyttötarkoitukseen sopiva sammutin. Sammutin tulee sijoittaa paikkaan, josta se on helppo tarpeen vaatiessa ottaa käyttöön.
Veneilijän kannattaa myös huomioida, että jotkin moottoreista on tarkoitettu sammutettavaksi letkunmentävän paloportin kautta. Näissä tapauksissa käytössä oleva käsisammutin tulee luonnollisesti olla varusteltu letkun kera.
Sammutin autoon
Nykyään lain mukaan matkailuajoneuvojen käsisammuttimien tarkastuksia ei tarvitse valvoa, mutta sammuttimen toimintakunto on oman turvallisuuden vuoksi enemmän kuin järkevää ja suositeltavaa pitää kunnossa. Ja vaikka Suomen lainsäädäntö ei käsisammuttimen hankintaan pakotakaan, on syytä muistaa, että mm. vakuutusyhtiöt ja osa karavaanialueista vaativat sammuttimen.
Matkailuajoneuvon käsisammuttimen hankinnassa pätevät samat säännöt kuin veneenkin kohdalla. Käytännössä matkailuajoneuvoon kannattaa hankkia käyttötarkoitukseen soveltuva sammutin. Jauhesammutin on hyvä vaihtoehto myös talviolosuhteet huomioiden.
Matkailuauton käsisammutin kannattaa sijoittaa sellaiseen paikaan, josta se on helposti saatavilla hädän hetkellä. Monesti sammutin sijoitetaankin joko oven yläpuolelle tai penkin alapuolelle.
Muista pitää veneen ja auton käsisammutin toimintakunnossa
Ei riitä, että käsisammutin on kerran hankittu, se tulee myös pitää kunnossa. Käsisammuttimien asianmukaisesta tarkastuksesta ja huollosta on määrätty laissa (laki pelastustoimen laitteista 10/2007). Toimintakunnon varmistamiseksi ja ylläpitämiseksi käsisammutin tulee tarkastaa veneiden ja matkailuajoneuvojen kohdalla joka vuosi.
Käsisammuttimen tarkastus on kuitenkin erittäin nopea toimenpide, voit esimerkiksi jättää sammuttimen tarkastettavaksi matkalla ruokakauppaan ja noutaa tarkastetun ja käyttövalmiin sammuttimen jo paluumatkalla mukaasi!
Sinä ja sammuttimesi olette tervetulleita GasPointille
Voit tuoda käsisammuttimesi meille huoltoon Jyväskylän Seppälään milloin vain – aukioloaikojemme puitteissa. Jos sinulta löytyy useampia (yli 10 kpl) tarkastettavia sammuttimia, niin me tulemme luoksesi tarkastamaan sammuttimiesi kunnon. Opastamme samalla paloturvatuotteiden asianmukaisessa sijoittamisessa.
Uuden sammuttimen hankinnan yhteydessä otamme lisäksi vastaan vanhat käyttökelvottomat sammuttimet ja kierrätämme ne eteenpäin.
» Tutustu GasPointin sammutinhuoltoon ja ota yhteyttä – varmistetaan, että sammuttimesi on kunnossa!