Kevät tulee, muista tarkistaa mökin ja kulkupelien käsisammuttimet

Kevään tullen on aika huoltaa matkailuajoneuvon, veneen tai mökin käsisammuttimet kuntoon, jotta tulipalon yllättäessä alkusammuttaminen onnistuu niin maalla kuin vesilläkin.

Käsisammuttimien säännölliset huoltotoimenpiteet

Kun kevätaurinko alkaa sulattaa lunta ja jäätä, siirtyvät monet meistä mökin, matkailuajoneuvon tai veneen kunnostuspuuhiin. Yleisten huoltotoimenpiteiden lisäksi on tärkeää huolehtia myös alkusammutusvälineistön kunnosta, jotta kesän viettäminen olisi turvattua.

Tässä tekstissä vastaamme keväällä useimmin kuulemiimme käsisammuttimen (eli palosammutin) hankintaan ja huoltotoimenpiteisiin oleellisesti liittyviin kysymyksiin.

Miksi käsisammutin kannattaa tarkistaa juuri keväällä?

Mökkien, veneiden ja matkailuajoneuvojen käsisammuttimien säännöllinen tarkastus kannattaa ajoittaa keväälle, jotta niiden toimintakyky pystytään varmistamaan tulevan kesäsesongin aikana.

Kylmässä mökissä tai kulkupelissä talven ajan sijainnut sammutin on syytä tarkastuttaa ammattilaisella, sillä kaikkia vikoja ei huomaa itse pelkällä silmämääräisellä tarkastelulla. Lämpötilan vaihteluiden vuoksi sammutin voi olla esimerkiksi menettänyt painetta, mikä vaikuttaa olennaisesti sen toimintakykyyn. Pahimmassa tapauksessa kylmään tilaan voi olla sijoitettu kokonaan vääränlainen sammutin – esimerkiksi nestesammutinhan ei kestä pakkasaltistusta: pakkasessa nestesammuttimen neste jäätyy ja jäätyessään jää laajenee rikkoen säiliön.

Käsisammutin tulee tarkastaa joka kevät, jos se vuoden aikana altistuu kosteudelle, tärinälle tai suurille lämpötilan vaihteluille. Vastaavia olosuhteita voi olla esimerkiksi veneessä tai matkailuajoneuvossa ja talvella kylmillään olevassa mökissä. Sammuttimen tarkistaminen kahden vuoden välein riittää, jos sitä säilytetään sisätiloissa, kuivassa ja tasalämpöisessä paikassa. Tarkistuttamalla käsisammutin Tukesin hyväksymässä käsisammuttimien huoltoliikkeessä voit olla varma sen toimintakyvystä ja kesän odottaminen voi jatkua huolettomasti.

Pitääkö veneessä tai matkailuajoneuvossa olla sammutin?

Toimintakuntoisen käsisammuttimen hankkiminen matkailuajoneuvoon tai veneeseen on vain yksinkertaisesti järkevä päätös. Kyseisillä menopeleillä kun reissataan monesti myös sellaisilla alueilla, joihin pelastusviranomaisten saapuminen kestää normaalia pidempään. Varomaton tulenkäyttö tai vika laitteessa saattaa saada tulen leimahtamaan ja leviämään yllättäenkin – ja silloin on tarvetta toimivalle käsisammuttimelle. Se, mitä laissa sanotaan käsisammuttimen hankinnasta, vaihtelee kuitenkin kulkupeleittäin.

Matkailuauton tai asuntovaunun sammuttimen kuntoa ja tarkistuspäivämäärää ei tarkastele enää katsastusviranomainen, vaan lain mukaan sammuttimen hankkiminen ajoneuvoon on nykyään vapaaehtoista. Jos matkailuajoneuvon vakuutus kattaa myös tulipalon aiheuttamat tuhot, saattaa vakuutusyhtiö kuitenkin vaatia sammuttimen asennuksen ajoneuvoon. Ahkerasti leirintäalueilla vierailevien kannattaa lisäksi huomata, että jotkin karavaanialueista vaativat, että jokaisessa alueella parkkeeraavassa matkailuajoneuvossa tulee olla toimintakuntoinen sammutin.

Toisin kuin matkailuajoneuvoissa, veneessä tulee ihan jo lainkin mukaan olla toimiva käsisammutin. Pelkkä sammutin veneessä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan se tulee myös tarkastaa kerran vuodessa. Poliisi valvoo veneiden sammutuskalustoa ja sitä onko käsisammuttimet tarkistettu vuosittain. Jos veneestä ei löydy sammutinta tai viimeisestä tarkastuksesta on yli vuosi aikaa (edellisen tarkistuksen päivämäärä näkyy sammuttimen kyljessä olevasta tarkistustarrasta), muistaa viranomainen todennäköisesti veneilijää kyseisestä huolimattomuudesta 70 euron sakkolapulla.

Neuvoja oikeanlaisen veneeseen tai matkailuajoneuvoon hankittavan sammuttimen valintaan, voit tarkastella aikaisemmasta blogitekstistämme.

Miksi käsisammutin kannattaa hankkia juuri sammuttimiin erikoistuneesta liikkeestä?

Moni täyttää velvollisuuden ja ostaa sammuttimen – marketista. Ei marketissa myytävässä käsisammuttimessa sinänsä mitään vikaa ¬ole, se kyllä täyttää tehtävänsä tarvittaessa. Jos kuitenkin ostat käsisammuttimen sammuttimiin erikoistuneesta liikkeestä, kuten meiltä GasPointilta, saat muutaman bonuksen kaupan päälle.

Ensinnäkin meiltä GasPointilta saat asiantuntevaa palvelua, jolloin sammutin on varmasti juuri oikeanlainen suunnittelemaasi kohteeseen ja käyttötarkoitukseen. Lisäksi, toisin kuin marketeista ostettaessa, hankkiessasi sammuttimen meiltä saat oston yhteydessä myös sen tarkistuksen kaupan päälle. Näin voit olla varma, että sammuttimen toimintakunto on tarkistettu ja tarkistustarran päivämäärä pitää viranomaisetkin tyytyväisenä.

Myymme paloturvallisuusalallakin arvostettuja Gloria-sammuttimia. Gloria-sammutin kestää käyttöä useiden kymmenien vuosien ajan, kunhan muistat säännölliset tarkastukset ja joka kymmenes vuosi tehtävän koeponnistuksen.

Tuo sammuttimesi meille huoltoon!

Me GasPointilla teemme käsisammuttimien tarkistuksia ja koeponnistuksia. Tuo käsisammuttimesi meille huoltoon Jyväskylän Seppälään milloin vain – aukioloaikojemme puitteissa.