Käsisammutin pitää tarkastaa säännöllisesti

Palosammutin-eri-tulipaloille

Käsisammuttimen toimintakunnon säännöllinen tarkastaminen on oleellinen osa asianmukaista paloturvallisuutta. Jos sammuttimen tarkastaminen jää unohduksen tai muun laiminlyönnin seurauksena väliin, voivat seuraukset olla pahimmassa tapauksessa hyvin vakavat – mikä olisikaan ikävämpää kuin huomata tulipalon hetkellä, että käsisammutin ei toimi! Tässä blogiartikkelissa käymme läpi sammutinhuollon perusteet.

Miksi käsisammutin?

Ensinnäkin on syytä todeta, että oikein sijoitettujen ja toimintakuntoisten käsisammuttimien tulisi kuulua ainakin kaikkien omakotitalojen, yrityskiinteistöjen sekä veneiden ja matkailuajoneuvojen varustukseen. Sammuttimesta aiheutuvat kustannukset ovat hyvin maltilliset – etenkin kun mietitään, kuinka arvokkaasta välineestä on tiukan paikan tullen kyse.

Käsisammuttimen hankintaan vaikuttavat viranomaisten määräykset, säädökset ja omatoimisuus. Riittävää alkusammutusvälineistöä voidaan myös vaatia erikseen esimerkiksi yrityksen vuokrasopimuksessa.

Sammutin tulee tarkastaa säännöllisesti

Käsisammuttimien asianmukaisesta tarkastuksesta ja huollosta on määrätty laissa (laki pelastustoimen laitteista 10/2007). Sammuttimen omistajan onkin hyvä pitää mielessä, että sammutin on tosiaan tarkastettava säännöllisesti. Käsisammuttimien kohdalla tarkastus on suoritettava joko yhden tai kahden vuoden välein:

  • Yhden vuoden välein, jos sammutinta säilytetään sellaisessa paikassa, jossa se voi altistua kosteudelle, tärinälle tai koville lämpötilan vaihteluille – esimerkkinä työkoneen tai veneen sammutin.
  • Kahden vuoden välein, jos sammuttimen säilytyspaikka on sisätiloissa, kuivassa ja tasalämpöisessä – esimerkkinä toimistotilan tai asunnon sammutin.

Tarkastus on vaivaton toimenpide

Sammuttimelle tehdään ensin lain vaatima kuntokartoitus, jonka perusteella se sitten tarkastetaan ja tarvittaessa huolletaan. Tarkastuksen avulla varmistetaan, että sammutin on käyttökuntoinen ja toimintakykyinen. Tarkastus on hyvin nopea toimenpide, voit esimerkiksi jättää sammuttimen tarkastettavaksi matkalla ruokakauppaan ja noutaa tarkastetun ja käyttövalmiin sammuttimen jo paluumatkalla mukaasi.

GasPointin sammutinhuoltopalveluun sisältyvät kaikki tarvittavat osa-alueet: tarkastushuolto sekä koeponnistus.

Sammuttimen tarkastaa ja huoltaa ammattilainen

Ainoastaan Tukesin rekisterissä olevat liikkeet saavat tarkastaa ja huoltaa käsisammuttimia. Tällä tavoin pidetään huoli siitä, että sammutinliikkeellä on kaikki asianmukaiset laitteet ja tarvittava ammattitaito tarkastuksen ja huollon tekemiseen.

Jotta tarkastus ja huolto tulee tehtyä kaikkien virallisten säädösten ja kunkin sammutinvalmistajan erityisohjeiden mukaisesti, onkin aina syytä kääntyä sammutinhuollon ammattilaisen puoleen!

GasPoint pitää huolen paloturvallisuudestasi

Voit tuoda käsisammuttimesi meille huoltoon Jyväskylän Seppälään milloin vain – aukioloaikojemme puitteissa. Jos sinulta löytyy useampia (yli 10 kpl) tarkastettavia sammuttimia, niin me tulemme luoksesi tarkastamaan sammuttimiesi kunnon. Opastamme samalla paloturvatuotteiden asianmukaisessa sijoittamisessa.

Uuden sammuttimen hankinnan yhteydessä otamme lisäksi vastaan vanhat käyttökelvottomat sammuttimet ja kierrätämme ne eteenpäin.

» Tutustu GasPointin sammutinhuoltoon ja ota yhteyttä – varmistetaan, että sammuttimesi on kunnossa!