Komposiittipullo vai teräspullo nestekaasulle?

Nestekaasupulloa mökille, matkailuajoneuvoon tai kesäkeittiöön hankittaessa täytyy valita, mitä materiaalia halutaan kaasupullon olevan. Käytännössä nykypäivänä valinta tehdään useimmiten komposiittipullon ja teräspullon välillä. Tässä blogiartikkelissa kerromme vinkit kaasupullon valintaan.

Nestekaasupullo ei ole vain grillin yksinoikeus

Suurimmalle osalle nestekaasupullohankinnat liittyvät grillaukseen, mutta yleisesti ottaen nestekaasupulloille on käyttöä myös esimerkiksi matkailuajoneuvoissa, veneissä ja mökeillä. Nestekaasupulloja on olemassa nykyään pääsääntöisesti kahdenlaisia, teräksestä ja komposiitista valmistettuja – alumiiniset nestekaasupullot ovat jo poistumassa markkinoilta.

Nestekaasupullon valinnassa huomioitavaa

Kuten talvella julkaisemassamme blogikirjoituksessa ”Nestekaasupullon säilytys ja käyttö talvella” kerroimme, pullotyypin valinnalla on oma merkityksensä niin kaasupullon käyttöön kuin säilytykseenkin. Kääntäen voidaankin todeta, että kaasupulloa valittaessa kannattaa ottaa huomioon etenkin pullon käyttötarkoitus. Monesti on kuitenkin niin, että lopputuloksen kannalta sillä ei ole suurta käytännön merkitystä kummanko pullovaihtoehdon lopulta valitsee, jolloin valinta on enemmänkin makuasia ja tottumiskysymys – osa vain tykkää komposiittipulloista ja osa teräspulloista.

Tässä kuitenkin muutamia komposiittipullon ja teräspullon ominaisuuksia, joita kannattaa punnita valintaa tehdessä:

Teräspullo
-toimintavarma myös kylmissä olosuhteissa
-kestää komposiittipulloa paremmin fyysistä rasitusta ja kolhuja
-kierrätettävä ja pitkäikäinen
-saatavina myös kierreventtiilillä.

Komposiittipullo
-kevyt liikutella
-käyttäjäystävällinen, kun jäljellä olevan nesteen näkee suoraan pullon kyljestä
-ruostumaton
-ulkonäöllisesti viehättävämpi kuin teräspullo.

Milloin valita komposiittipullo ja milloin teräspullo?

Kuten sanottua, valinta komposiittipullon ja teräspullon välillä voi olla itse asiassa ihan vain makuasia. Tässä kuitenkin muutama vinkki itsellesi sopivan nestekaasupullon valintaan:

Milloin valita teräspullo?
-Matkailuajoneuvoissa ja veneissä suositellaan käytettäväksi teräspulloa, lähinnä sen komposiittipulloa paremman kestävyyden ja kierreventtiilimahdollisuuden vuoksi.
-Yrityskäyttöön ja teollisuuden tarpeisiin teräspullo on varma valinta. Teollisuudessa yleisesti käytettyjä kierreventtiilipulloja saa vain teräksestä valmistettuina. Lisäksi teräspulloja saa komposiittipulloja isompina malleina.
-Jos ajatuksena on pelkän varastoinnin sijaan myös käyttää kaasupulloa talvella, kannattaa harkita nimenomaan teräspulloa.

Milloin valita komposiittipullo?
-Komposiittipullo sopii erinomaisen hyvin grillaukseen käyttäjäystävällisyytensä vuoksi. Komposiittipulloa on helppo liikutella kaasugrillin mukana ja pullon kyljestä näkee kätevästi kuinka paljon kaasua on jäljellä.
-Siinä missä teräspullo sopii paremmin yritysten tarpeisiin, on komposiitti puolestaan suunnattu enemmänkin kuluttajien käyttöön.
-Ylipäätään kun nestekaasupullolta vaaditaan käyttäjäystävällisyyttä, helppokäyttöisyyttä ja myös katseenkestävyyttä, on komposiittipullo hyvä valinta.

Jos tarvitset uuden nestekaasupullon tai jos vanha pullosi kaipaa täydennystä, ota yhteyttä meihin!

Muistilista nestekaasupullon säilytykseen:

  • Säilytä kaasupulloa suojatussa, mutta hyvin ilmastoidussa tilassa. Säilytystilaksi käy hyvin ulkona sijaitseva, katolla suojattu alue.
  • Säilytä kaasupulloa pystysuorassa ja tukevalla alustalla.
  • Älä säilytä kaasupulloa asuintiloissa, kellarissa tai ullakolla.
  • Älä säilytä kaasupulloa umpinaisessa kaapissa.
  • Älä säilytä kaasupulloa muiden kaasupullojen lähettyvillä (turvaväli vähintään 5 metriä).
  • Mökillä nestekaasulaitteen kaasupullo kannatta talveksi siirtää ulkotiloihin, jotta kaasu ei vahingon sattuessa vuoda sisätiloihin.
  • Säilytyksen jälkeen on hyvä tarkistaa kaasupullon ja -letkun kunto ennen ensimmäistä käyttökertaa.
  • Kun kaasupullo ei ole käytössä, muista sulkea kaasupullon venttiilit ja varmista, että suojakupu on paikoillaan.