Kaasu sopii kodinkoneisiin

Suomalaiset ovat sähkökansaa. Suurimmassa osassa suomalaistorppia ruoat valmistetaan ja säilytetään sähköllä toimivilla laitteilla. Tämän vuoksi kaasulla toimiva hella tai jääkaappi saattaa aiheuttaa jopa pelonsekaisia tuntemuksia – aivan syyttä. Tässä blogiartikkelissa kerromme, miksi ja milloin kannattaa valita kaasulla toimiva kodinkone.

Kaasulaitteiden suosio kasvaa

Monille suomalaisille kaasugrilli on yhä edelleen se ainut edes suhteellisen aktiivisessa käytössä oleva kaasulaite. Tämä saattaa kuitenkin lähivuosina muuttua, viime aikoina mm. kaasuliedet ovat alkaneet lisääntyä uusissa asunnoissa – erityisesti omakotitaloissa. Näiden lisäksi yleisesti käytettyjä kaasulla toimivia laitteita ovat muun muassa kaasujääkaapit ja kaasulämmittimet.

Ravintola-alan ammattilaisethan ovat jo pitkään vannoneet kaasuhellan ja -parilan nimeen, mutta näyttäisi siltä, että nyt myös kotikokkaajat ovat alkaneet tunnustaa kaasulla toimivien laitteiden – erityisesti kaasulieden – näppäryyden. Eikä syyttä, onhan kaasuliesi erittäin käyttäjäystävällinen. Se on nopeasti ns. käyttövalmis ja lämpötilaa on helppo säätää portaattomasti tarpeen mukaan. Kaasuliedet, kuten myös muut kaasulaitteet, ovat myös hyvin toimintavarmoja ja turvallisia käyttää eikä esimerkiksi lapsi pääse vahingossa sytyttämään liekkiä. Kaasusta yleisesti puhuttaessa on myös huomioitava ympäristöystävällisyys: esimerkiksi kotimaisen uusiutuvan energian biokaasun päästöt ovat öljyä ja kivihiiltä pienemmät.

Milloin kannattaa valita kaasulaite?

Kuten edellä kävi selväksi, uudiskohdetta rakennettaessa kaasu kannattaa aina pitää vaihtoehtona. Täysin ylivoimaisen hyvä vaihtoehto kaasukäyttöinen kodinkone on kuitenkin silloin, kun on kyse seuraavista kohteista:

  • Liikkuva kohde, kuten asuntoauto tai vene.
  • Sähköverkon ulkopuolella oleva kohde, kuten kesämökki.
  • Kohde, jossa on merkittävä sähkökatkosvaara, kuten kesämökki tai syrjäseudulla sijaitseva talo.

Kaasulaitteet sopivat näihin kohteisiin muun muassa seuraavista syistä:

  • Toimintavarmuus. Kaasua käytettäessä ei ole tarvetta sähkölle, kaasujääkaappi pitää kesäjuomat kylmänä vaikka keskellä tiheintä korpea tai avointa selkää.
  • Näppärä koko. Kaasulaitteet ovat monesti sähkökäyttöisiä verrokkejaan pienempiä eli ne eivät vie ylimääräistä tilaa veneen tai matkailuajoneuvon käyttäjiltä.

Pari sanaa sinulle, joka karsastat kaasulaitteita

Kaasua ei ole mitään syytä pelätä. Nykyaikaiset kaasulaitteet ovat todella kehittyneitä ja turvallisia. Esimerkiksi kaasulieden kohdalla liekinvalvonta on viety hyvin pitkälle ja kaasunsyöttö katkeaa automaattisesti, jos liekki sammuu. Ei ole siis sitä vaaraa, että kaasua leviäisi sisätiloihin huomaamatta. Ja itse asiassa sama koskee myös muita sisäkäyttöön tarkoitettuja kaasulaitteita – niissä kaikissa on turvallisuutta lisäävää liekinvalvonta-automatiikkaa.

On tietenkin totta, että kaasulaitteita tulee säännöllisesti huoltaa ja tarkastaa, mutta tämä koskee samalla lailla myös monia muulla kuin kaasulla toimivia laitteita. Kaasulaitteen kevätkuntoon laittamisesta kannattaa lukea aiempi tietopakettimme täältä.

Tarvitsetko kaasulaitteiden asennusta tai huoltoa? Ota yhteyttä meihin ja me autamme sinua.

OTA YHTEYTTÄ »